7 Απριλίου 2016 Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: «Σακχαρώδης Διαβήτης»

Για το έτος 2016, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θέτει ως θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το Σακχαρώδη Διαβήτη, μια μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα και από διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε απόλυτη ή σχετική έλλειψη ινσουλίνης.
O Σακχαρώδης Διαβήτης, απαιτεί προσεκτικό έλεγχο των τιμών γλυκόζης του αίματος γιατί σχετίζεται με την ανεπάρκεια διαφόρων συστημάτων όπως καρδιαγγειακή νόσος, νεφροπάθεια, νευροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια.
Στην Ελλάδα, το 8-10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτιση της νόσου με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

 

Τύποι και Συμπτώματα Σακχαρώδη Διαβήτη
α) Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1: Οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που συνήθως οδηγεί σε ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Ο τύπος αυτός αποτελεί την κυριότερη αιτία διαβήτη σε παιδιά, μπορεί όμως να προσβάλλει και νεαρούς εφήβους ή και ενήλικες. Εισβάλει απότομα και συχνά η πρώτη εκδήλωσή της μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης, με ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο και απώλεια συνείδησης
β) Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: Οφείλεται σε προοδευτική μείωση της επαρκούς έκκρισης της ινσουλίνης που απαιτείται για την αντιμετώπιση των μεταβολικών αναγκών. Εισβάλλει βαθμιαία. Τα κλασικά συμπτώματα της νόσου είναι η πολυδιψία, η πολυουρία (κυρίως τις βραδινές ώρες), η πολυφαγία, η οποία όμως συνοδεύεται από απώλεια και όχι από αύξηση βάρους, η συχνή εξάντληση χωρίς ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, η δυσκολία επούλωσης των πληγών και οι συχνές φλεγμονές και λοιμώξεις

 

Διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη
• Τιμή γλυκόζης σε οποιαδήποτε στιγμή > 200mg/dl ή
•Τιμή σακχάρου νηστείας (8 τουλάχιστον ώρες αποχής από την πρόσληψη τροφής) >126mg/dl ή
• Θετική Δοκιμασία Ανοχής στη Γλυκόζη, (γλυκόζη πλάσματος 2 ώρες μετά την από του στόματος χορήγηση 75 g γλυκόζης ≥200 mg/dl).
•Τιμη γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) (μέση τιμή σακχάρου αίματος τους τελευταίους 3 μήνες) >6.5%.

 

Αντιμετώπιση σακχαρώδους διαβήτη
• Εγκαιρη διάγνωση της νόσου.
• Εκπαίδευση του διαβητικού ασθενούς σε σχέση με τις διαιτητικές του συνήθειες, την σωματική δραστηριότητα (άσκηση), τον αυτοέλεγχο του σακχάρου και τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή με ινσουλίνη εφ όρου ζωής.

 

tanea

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019