4Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ - 15Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΩ»
Περισσότερο από το 30% των θανάτων από καρκίνο 0α μπορούσε να προληφθεί με την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης που επικεντρώνονται στην τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, αλκοόλ, ακατάλληλη διατροφή), τον εμβολιασμό έναντι των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και της ηπατίτιδας Β (HBV), τον έλεγχο των επαγγελματικών κινδύνων και τη μείωση της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται: στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου, συμβάλλοντας στη μείωση της θνησιμότητας, εφόσον οι περιπτώσεις αυτές διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως και στις στρατηγικές ανακουφιστικής φροντίδας των ασθενών σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής κοινοτικής φροντίδας (ημερήσια νοσηλεία, κατ' οίκον νοσηλεία, ψυχοκοινωνική στήριξη)
Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ) (ΦΕΚ 2456/3.11.2011) ΚΥΑ παρέχονται στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής υποχρεωτικά και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου και συνίστανται τα εξής:
α) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
β) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ ΡΑΡ κάθε χρόνο σε όλες τις γυ¬ναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.
γ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τεστ PSA κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.
δ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
ε) Αναφορικά με την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το εμβόλιο έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) το οποίο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών δωρεάν μέχρι την ηλικία των 26 ετών.

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
- Μην καπνίζετε. Μην χρησιμοποιείτε καπνικά προϊόντα.
- Απαγορεύστε το κάπνισμα στο χώρο σας. Υποστηρίξτε την πολιτική απαγόρευσης του καπνίσματος στην εργασία σας.
- Διατηρήστε το σωστό σωματικό βάρος.
- Εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα σας. Περιορίστε την καθιστική ζωή.
- Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή:
•Τρώτε πολλά προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.
•Περιορίστε τις τροφές που είναι πλούσιες σε θερμίδες (τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε λιπαρά) και αποφεύγετε τα σακχαρούχα ποτά.
•Αποφεύγετε το επεξεργασμένο κρέας- περιορίστε το κόκκινο κρέας και τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
•Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
•Αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. ιδίως των παιδιών. Χρησιμοποιείτε μέσα προστασίας από τον ήλιο.
-Για τις γυναίκες:
•Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
•Η ορμονοθεραπεία της εμμηνόπαυσης (ΗΡΤΤ) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιορίστε τη χρήση της ορμονοθεραπείας.
-Διασφαλίστε τη συμμετοχή των παιδιών σας σε προγράμματα εμβολιασμού:
•κατά της ηπατίτιδας Β (για τα νεογέννητα)
•κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (ΗΡV).
-Λάβετε μέρος σε οργανωμένα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου:
•για τον καρκίνο του εντέρου (άνδρες και γυναίκες)
•για τον καρκίνο του μαστού & του τραχήλου της μήτρας (γυναίκες-).

 

tanea

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019